BURSA'NIN TARİHİ MEKANLARINI TANIYORUZ

BURSA'NIN TARİHİ MEKANLARINI TANIYORUZ

04.01.2022 639

       BURSA

  

Osmanlı'nın Söğüt'ten sonra ilk başkenti olan Bursa, daha sonraki Osmanlı şehirlerinin gelişiminde anahtar bir rol oynadı. Şehirleşme alanındaki yeni yaklaşım Osmanlı sultanlarının sayesinde oldu ve bu sonra yapılan şehirlere örnek niteliğindeydi.

Bursa, Osmanlı sultanları tarafından kurulmuş ve yenilikçi bir yaklaşımla idare edilmiş bir şehir. Bu sebeple o zamana kadar görülmemiş bir şehir planlamasına sahip olmuş. Bir yandan Ahilik Teşkilatı ticari hayatı yürütürken, öte yandan şahısların veya kurumların, dini ve sosyal hizmetlere tahsis ettikleri bağışlardan oluşan bir vakıf sistemi şehrin gelişimine katkı sağlamış.

Bu noktada vakıf sistemini çekip çeviren, camii merkezli olmakla birlikte hamam, medrese, mektep, kütüphane, aşevi, darüşşifa, kervansaray, çarşı, din okulları gibi kurumlardan oluşan yapılar topluluğu olan külliyelerin yeri de çok büyük. Bunlar toplumun ihtiyaçlarına yönelik ve hayatlarını kolaylaştıran aynı zamanda mimari alanında da Osmanlı'nın mimarisi özelliklerini yansıtan en önemli yapılar. Külliyelerin bu noktada en büyük önemi, şehrin büyümesinde canlı ve hızlı üretime elverişli merkezler haline gelmesinde çok etkili olması. Osmanlı İmparatorluğu bu sistem sayesinde dünyada en hızla büyüyen imparatorluklardan biri oldu. Bugün Bursa'nın tarihi yerleri arasında en çok öne çıkan yapılar camiilerinden öte külliyeleri diyebiliriz.

Bursa üslubu dediğimizde Yeşil Cami ile başlayan sonrasında, Muradiye Cami ve Emir Sultan Cami ile devam edip Edirne'ye oradan İstanbul'a kadar taşınan çok geniş bir etki alanına sahip bir mimari üsluptan bahsediyoruz. Bu durumda Bursa'yı bu üslubun köklerinin bulunduğu yer olarak da düşünebiliriz. "Bursa stili" veya "ters t tipi" diye adlandırılan mimari plan, külliyelerin ve camilerin oluşumunda yalnızca Osmanlı'da kullanılan bir plandı. Mesela Bursa'nın tarihi yerleri olan külliyelerde, umumi mutfakların, camilerin ve medreselerin bir kompleksin içinde ayrı binada yer alması, camiilerde ise ferahlık ve aydınlığa önem verilmesi, İznik'te yaygın olan olarak görüldüğü şekilde tek kubbeden, Edirne ve İstanbul'da çok kubbeli yapıya geçilmesi, camii girişlerinde revaklı avluların olması, şadırvanın cami içinde olması gibi özellikler hep Bursa kökenli mimari özellikler.

BURSA'DA UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDEKİ YERLER

Bursa'nın UNESCO hikayesiyse şöyle başlamış: 2000 yılında Bursa geçici listeye alınmış, sonra da 2014'te UNESCO tarafında Dünya Miras Listesi'ne girmeye hak kazanmış. Bu koruma Bursa'da 6'si içinde 1'i de Cumalıkızık'ta olmak üzere 7 yeri kaplıyor.

1) Hanlar Bölgesi
2) Hüdavendigar Külliyesi (1. Murad)
3) Yıldırım Külliyesi (1. Bayezid)
4) Yeşil Külliye (1. Mehmed)
5) Orhangazi Külliyesi
6) Muradiye Külliyesi (2. Murad)
7) Cumalıkızık Köyü

Geziye katılamayan öğrencilerimiz için de Beden eğitimi öğretmenimiz Bilge GÜLER bir video hazırladı. Video için linke tıklayınız. 

https://drive.google.com/file/d/1DW9_tfeloRjhyJCenBiBpcpB07hBBtiH/view?usp=sharing


22-03-202222-03-202222-03-202222-03-202222-03-202222-03-202222-03-2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Beden Eğitimi öğretmenimiz Bilge GÜLER Bursa gezimizden kesitlerin yer aldığı bir video hazırladı. Emeklerinden ötürü öğretmenimize teşekkür ediyoruz .

        Bursa  - Uludağ gezimizi izlemek için linke tıklayınız https://www.youtube.com/watch?v=B55ZwTpaSGU&t=111s